Πως μπορούν να αναμορφωθούν τα παλιά πετρελαιοφόρα;

Τα τεράστια πλοία που φέρουν αργό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο ενσωματώνουν την εποχή των ορυκτών καυσίμων και την κληρονομιά της ρύπανσης. Αλλά μπορούν να μεταμορφωθούν για να είναι καλά για το περιβάλλον; Καθώς το διαβάζετε αυτό, περίπου 10.420 γίγαντες φτάνουν στους ωκεανούς του κόσμου. Τα τεράστια τους μεταλλικά σώματα πλέουν ατρόμητα, παρά τον κακό καιρό και τις δύσκολες θάλασσες.

Στο κύτος τους, αυτά τα «κτήνη» μεταφέρουν έως και 3.8 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 418.000 υπερατλαντικές πτήσεις και για τα αυτοκίνητα του κόσμου να καλύψουν περίπου 3 δισεκατομμύρια μίλια μεταξύ τους. Το κολλώδες φορτίο τους είναι η πρώτη ύλη για δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, χτένες, εκπαιδευτές, καλαμάκια, συνθετικά ρούχα, παιχνίδια, μπουκάλια νερού και εκατοντάδες άλλα πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Υπάρχουν λίγα σκάφη που συμβολίζουν καλύτερα τα επιτεύγματα και τα προβλήματα της δίψας μας για τα ορυκτά καύσιμα από το πετρελαιοφόρο. Ο αριθμός τους περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα κινούμενα ανθρώπινα αντικείμενα στον πλανήτη – σκάφη εκφοβιστικής κλίμακας. Χωρίς αυτούς, η σύγχρονη ζωή μας θα σταματήσει. Όμως, καθώς αγκυροβολούν αδιάκριτα στους ωκεανούς, αυτά τα supertankers απελευθερώνουν τα δικά τους παχιά πετρώματα ρύπανσης στην ατμόσφαιρα και, ενίοτε, στο νερό. Υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι αυτοί οι βρώμικοι μονόλιθοι της εποχής του πετρελαίου μπορούν να αποκατασταθούν μετατρέποντάς τους σε πηγές καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Όπως και τα περισσότερα θαλάσσια πλοία, θα μπορούσαν να αποσταλούν στα ναυπηγεία, τα σώματά τους να είναι κανιβαλισμένα για πολύτιμο μέταλλο που μπορεί να λιώσει και να ξαναχρησιμοποιηθεί. Αλλά η διάθεσή τους είναι μια βρώμικη, επικίνδυνη και κακώς καταβληθείσα επιχείρηση για εκείνους που αναλαμβάνουν αυτό το έργο σε μερικά από τα πιο υποβαθμισμένα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι αυτοί οι βρώμικοι μονόλιθοι της εποχής του πετρελαίου μπορούν αντ ‘αυτού να αποκατασταθούν – θέλουν να τις μετατρέψουν σε πηγές καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας. Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι είναι δυνατή η χρήση του τεράστιου κύτους πετρελαιοφόρων για τη δημιουργία πλωτών σταθμών παραγωγής ενέργειας που μπορούν να μετατρέψουν τον ωκεανό σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία των πρώτων «κύριων πλοίων» στον κόσμο.