Το pod που κινείται χωρίς οδηγό  μας κάνει τα “γλυκά μάτια” για να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας

Το Pod θα μιμείται την οτική επαφή με τους πεζούς που περιμένουν να διασχίσουν το δρόμο.

Η Jaguar Land Rover έχει δημιουργήσει ένα αυτο-οδηγούμενο pod με “εικονικά μάτια” για να υπολογίσει πόση εμπιστοσύνη έχουν οι πεζοί στην τεχνολογία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι έως και 63% των πεζών ανησυχούν για το πόσο δύσκολο θα είναι το πέρασμα του δρόμου όταν φθάνουν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οπότε η JLR δημιούργησε ένα κέλυφος που μιμείται την επαφή με τα μάτια που γίνεται κανονικά μεταξύ πεζού και οδηγού πριν διασχίσει.

Σχεδιασμένο για το βρετανικό πλάνο της U.K. Autodrive που υποστηρίζει η κυβέρνηση της Βρετανίας, τα pods έχουν πάρει μέρος σε περισσότερα από 500 θέματα δοκιμών για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πώς τα μελλοντικά συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα μπορούν να αναπαράγουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις κατά την οδήγηση.

Σε δοκιμές που γίνονται σε έναν εταιρικό δρόμο στο Coventry, τα τεράστια εικονικά μάτια του pod θα “κοιτάξουν” έναν πεζό στα μάτια, που περιμένει να χρησιμοποιήσει μια διασταύρωση, δίνοντας έτσι σήμα ότι το pod έχει εντοπίσει τον πεζό και σκοπεύει να σταματήσει γι ‘αυτόν.

Οι μηχανικοί και μια ομάδα γνωστικών ψυχολόγων καταγράφουν έπειτα τα επίπεδα εμπιστοσύνης του ατόμου πριν και μετά την «επαφή με τα μάτια» για να διαπιστώσουν εάν η προσθήκη οδηγεί τους οδηγούς να βεβαιώσουν ότι το αυτοκίνητο θα σταματήσει γι ‘αυτούς.

Ο Pete Bennett, ο μελλοντικός διευθυντής της έρευνας για την κινητικότητα στο Jaguar Land Rover, δήλωσε: “Είναι η δεύτερη φύση μας να κοιτάξουμε τον οδηγό του πλησιέστερου οχήματος πριν βγούμε στο δρόμο, γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς αυτό μεταφράζεται στον πιο αυτοματοποιημένο κόσμο του αύριο.”

“Θέλουμε να μάθουμε αν είναι ευεργετικό να παράσχουμε στους ανθρώπους πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις ενός οχήματος ή αν απλά να αφήσουμε έναν πεζό να γνωρίζει ότι έχει αναγνωριστεί κι αυτό να είναι αρκετό για να βελτιώσει την εμπιστοσύνη».