Ο αερόσακος σκοτώνει το ήξερες;

o-aerosakos-skotonei-o-aerosakos-traymatizi-trochai-atichimata

Ο αερόσακος σκοτώνει το ήξερες;

Ο αερόσακος είναι το σημαντικότερο στοιχείο παθητικής ασφάλειας στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου, όταν ενεργείς σωστά εσύ… Λειτουργείς;
Το ήξερες πως ο αερόσακος αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης του οδηγού και των επιβατών με την ζώνη ασφαλείας; Το ήξερες πως αν δεν φοράς ζώνη μπορεί ο αερόσακος να σε σκοτώσει; Το ήξερες αν δεν κρατάς σωστή απόσταση από αυτόν μπορεί να σε διαλύσει, τραυματίσει θανάσιμα; Το ήξερες, εσύ που αφήνεις την γυναίκα σου, τον φίλο σου, το παιδί σου να βάζουν τα πόδια τους στο ταμπλό (για μαγκιά) μπορεί με ένα απλό φρενάρισμα και σύγκρουση 20χλμ. ένα ατύχημα στην ουσία ασήμαντο, να μείνει ανάπηρος ο συνοδηγός σου, αφού με το άνοιγμα του αερόσακου σίγουρα θα διαλύσει τα πόδια και τα γόνατα του με πιθανότητα να τραυματιστεί σοβαρά στην σπονδυλική στήλη και στη λεκάνη του; Το ήξερες;

Οι αερόσακοι ενεργοποιούνται σε συγκρούσεις από 15 έως 23 km/h σε τοίχο. Ακόμα ενεργοποιείται σε περίπτωση σφοδρής σύγκρουσης, η οποία είναι μετωπική είτε υπό γωνία έως 30 μοίρες προς την νοητή ευθεία. Αυτό το επίπεδο σφοδρότητας σύγκρουσης στο οποίο επιλέχθηκε να ενεργοποιούνται οι αερόσακοι, είναι αυτό στο οποίο υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος. Εντός 0,045 δευτερολέπτων από την ανίχνευση της σύγκρουσης, η πίεση του αερόσακου που φουσκώνει, διώχνει την πλαστική επένδυση που υπάρχει στο κέντρο του τιμονιού η οποιαδήποτε άλλη μονάδα που εμποδίζει τον αερόσακο να βγει.

o-aerosakos-skotonei-o-aerosakos-traymatizi-trochai-atichimata-airbag-scaled

Όποιος έχει βρεθεί σε ατύχημα που του άνοιξαν οι αερόσακοι θα σας πει ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία, μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικά βίαιο συμβάν. Και πρέπει να είναι βίαιο, καθώς σε μια σύγκρουση πρέπει να προλάβει να φουσκώσει πριν φτάσει το κεφάλι μας σε κάποια πιο επικίνδυνη σκληρή επιφάνεια από τον αερόσακο. Ένας αερόσακος ανοίγει μέσω μιας έκρηξης που τον ξεδιπλώνει με ταχύτητα πάνω από 320 χλμ./ώρα. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση των αερόσακων είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στους πυραύλους.

Οι αερόσακοι ασκούν μεγάλη δύναμη, επομένως είναι πιθανό να χτυπήσετε από αυτούς. Το να κάθεστε πολύ κοντά σε έναν αερόσακο την ώρα που ανοίγει, μπορεί να σας προκαλέσει εγκαύματα ή και τραυματισμούς. Η ενεργοποίηση του αερόσακου χωρίς την χρήση ζώνης ασφαλείας ή το να έχετε ανάμεσά σας ένα παιδί, ένα κατοικίδιο, ένα μπουκάλι, ακόμα και ένα κινητό τηλέφωνο, μπορεί να σας οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό έως και να σας σκοτώσει.

airbag-aerosakos-skotonei-o-aerosakos-traymatizi-trochai-atichimata-airbag-scaled

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από το άνοιγμα των αερόσακων είναι τα μικρά παιδιά, επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να αντέξει τη δύναμη. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδιά κάθονται σε παιδικά καθίσματα που δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με αερόσακους. Ο τύπος και η θέση του παιδικού καθίσματος, μπορούν επίσης να θέσουν ένα παιδί σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω δεν πρέπει να τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού εάν δεν έχουμε απενεργοποιήσει τον αερόσακο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από ενδεχόμενη ενεργοποίηση του να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο στο μικρό παιδί.

Δείτε ένα τρομακτικό βίντεο με τα αποτελέσματα που έχει ο αερόσακος σε περίπτωση ατυχήματος :

 

Δείτε όλα τα θέματα του Engine Power  στο SPORTIME!!!

Επιστροφή στην Αρχική