H οδική ασφάλεια να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα

elena kountoura,engine power
elena kountoura,engine power

H οδική ασφάλεια να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα: Eκδήλωση της Έλενας Κουντουρά στην Αθήνα με τον Ευρωπαίο Συντονιστή για την Οδική Ασφάλεια MatthewBaldwin: «H οδική ασφάλεια να αποτελέσει εκτός από ευρωπαϊκή και εθνική προτεραιότητα»

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ευρωβουλευτήτου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  Έλενας Κουντουρά, ο Ευρωπαίος  Συντονιστής για την Οδική Ασφάλεια, εκ μέρους της Κομισιόν, MatthewBaldwin και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών ΕΤSC,AntonioAvenoso, επισκέφθηκαν την Αθήνα και συμμετείχαν σε  ειδική εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια που η Ευρωβουλευτής διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και σημαντική εκπροσώπηση αρχών και φορέων στη χώρα μας.

Οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές συνεχάρησαν την Έλενα Κουντουρά για τη φιλόδοξη έκθεση που κατάρτισε, ως εισηγήτρια  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και αποτελεί σήμερα τον οδικό χάρτη που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 50% των θανάτων και για πρώτη φορά των σοβαρών τραυματισμών τη δεκαετία 2021-2030. Στις εισηγήσεις τους ανέλυσαν τους στόχους, τις προκλήσεις και ευκαιρίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

MatthewBaldwin

Ο κ.ΜatthewBaldwin, Συντονιστής της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια και Αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DGMOVE, αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για την οδική ασφάλειαστην ΕΕέως το 2030 και στο Ασφαλές Σύστημα, την καινοτόμο προσέγγιση  για τη μείωση των θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκοί δρόμοι είναι οι ασφαλέστεροι στον κόσμο, αλλά πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, γιατί καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν είναι αποδεκτή. Η εφαρμογή της αρχής του Ασφαλούς Συστήματος σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης είναι το κλειδί που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε το Όραμα Μηδενικών Απωλειών (Vision Zero) την επόμενη δεκαετία. Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα, γιατί παρά την μεγάλη μείωση θανάτων την τελευταία δεκαετία – την μεγαλύτερη στην ΕΕ – υπάρχει έντονο το αίτημα για ασφαλέστερους δρόμους».

Επισήμανε  ότι οι θάνατοι στην άσφαλτο είναι η «ξεχασμένη πανδημία» και ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για τροχαία ατυχήματα και να μιλάμε για τροχαίες συγκρούσεις, δεδομένου ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποτραπούν. Επίσης,πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασίατων ευάλωτων χρηστών, όπως για παράδειγμα των πεζών, των ποδηλατών και των δικυκλιστών.Όσον αφορά την Ελλάδα, παρότρυνε τις αρχές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τους πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ταμείων και εργαλείων, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ενίσχυση των υποδομών.

H οδική ασφάλεια να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα

AntonioAvenoso

Ο κ. AntonioΑvenoso,  Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, ETSC,τόνισε ότι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οδική ασφάλεια αντανακλούν πολλές από τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ, ειδικά σε αστικές περιοχές όπου η υπερβολική ταχύτητα και οι ανεπαρκείς υποδομές αποτελούν προβλήματα, που έχουν έρθει στο επίκεντρο της προσοχής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άρχισε να επιλέγει το περπάτημα και το ποδήλατο.

«Έχουμε δει τολμηρή δράση από την ΕΕ στην βελτίωση της ασφάλειας τα δύο τελευταία χρόνια. Τώρα ζητούμε η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να  αναλάβει πρωτοβουλία σε άλλα ζητήματα, όπως η ταχύτητα και τα όρια οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και να εξετάσει την ανάγκη αντιμετώπισης της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών και της απόσπασης προσοχής. Πιο μακροπρόθεσμα σχέδια πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα,ώστε να έχουμε αποτελέσματα πριν το 2030, όπως για παράδειγμα  η ανάγκη ενός νέου οργανισμού  για την οδική ασφάλεια που θα επιβλέπει την εξέλιξη των αυτοματοποιημένων οχημάτων».

Έλενα Κουντουρά

Η Έλενα Κουντουράπαρουσίασε τις προτάσεις και συστάσεις προς την Κομισιόν και τα Κράτη-Μέλη που περιλαμβάνει η ‘Εκθεσήτης, που με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήθηκε ως ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πιο ασφαλή οχήματα, πιο ασφαλείς υποδομές, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και ένα  κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής για το μέλλον. Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τροχαία μειώθηκαν κατά 54% την προηγούμενη δεκαετία, και παρά την επιτυχία να αποτελεί τη μόνη χώρα που έπιασε τον ευρωπαϊκό στόχο και βραβεύτηκε με το βραβείο PINτου ΕTSC, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλά, στην 23η θέση με 54 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων ετησίως, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 42.

«Με αυτά τα στοιχεία» όπως δήλωσε «αλλά και σε βάθος χρόνου, ο απολογισμός στην άσφαλτο μας συγκλονίζει. Όταν μετράμε συνολικά περισσότερους από 130.000 θανάτους στους ελληνικούς δρόμους και περισσότερες από 350.000 αναπηρίες τις πέντε προηγούμενες δεκαετίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και θρηνούμε νέα παιδιά, με τα τροχαία να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις νεαρές ηλικίες, η οδική ασφάλεια δεν μπορεί παρά να είναι, εκτός από ευρωπαϊκή, και εθνική προτεραιότητα».

Κάλεσε τις ελληνικές αρχές και φορείς σε έναν ανοικτό και  διαρκή διάλογο με στόχο μία τολμηρή εθνική πολιτική στην οδική ασφάλεια, και με την ενσωμάτωση των προτάσεων της Έκθεσής της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για δραστική μείωση των θανάτων στους ελληνικούς δρόμους μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και απηύθυναν  χαιρετισμό, καταθέτοντας θέσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας:

  • Εκ μέρους του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμοδίου για θέματα Μεταφορών,κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο κ. Μάνος Παρίσης, Αν. Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου.
  • Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και νυν τομεάρχης Προστασίας του Πολίτητης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Ανατολικής Αττικής
  • ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, κ. Χρήστος Κέλλας, βουλευτής ΝΔΝ. Λάρισας
  • Η κυρία Άννα Βαγενά, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Λάρισας
  • Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ΑντιπεριφερειάρχηςΜεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής
  • Ο ταξίαρχος κ. Σπυρίδων Λάσκος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του κλάδου των μεταφορώνκαι επικεφαλής  οργανισμών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που έχουν αφιερωθεί στην οδική ασφάλεια και στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Κασσίμη.

author avatar
Engine Power
  • Ναυτιλία

    Τα 5 Πιο Πολυτελή Superyachts στον Κόσμο

    Τα 5 Πιο Πολυτελή Superyachts στον Κόσμο : Όταν το κόστος δεν αποτελεί εμπόδιο, η ναυπηγική δημιουργεί θαύματα. Αυτά τα 5 σκάφη δεν είναι απλώς μέσα μεταφοράς· είναι ιδιωτικά νησιά με τεχνολογία αιχμής, ελικοδρόμια και [...]
  • ta-5-pio-grigora-germanika-aftokinita
    4 τροχοί - Auto

    Τα 5 Πιο Γρήγορα Γερμανικά Αυτοκίνητα

    Τα 5 Πιο Γρήγορα Γερμανικά Αυτοκίνητα : Στη Γερμανία, το αυτοκίνητο δεν είναι απλώς μέσο μεταφοράς, είναι ένα εργαλείο ακριβείας. Αυτά τα 5 μοντέλα σχεδιάστηκαν για να «καταπίνουν» χιλιόμετρα στην αριστερή λωρίδα της Autobahn με [...]
  • ta-5-pio-grigora-speedboat-ston-kosmo
    Ναυτιλία

    Τα 5 Πιο Γρήγορα Speedboat στον Κόσμο

    Τα 5 Πιο Γρήγορα Speedboat στον Κόσμο : Όταν η ιπποδύναμη συναντά την υδροδυναμική, το αποτέλεσμα είναι σκάφη που δεν πλέουν απλώς, αλλά «πετούν» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτοί είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι [...]
  • vasiliades-tou-chomatos-oi-5-pio-emvlimatikes-off-road-motosykletes
    2 Τροχοί - Moto

    Βασιλιάδες του Χώματος: Οι 5 Πιο Εμβληματικές Off-Road Μοτοσυκλέτες

    Βασιλιάδες του Χώματος: Οι 5 Πιο Εμβληματικές Off-Road Μοτοσυκλέτες : Υπάρχουν μηχανές που σχεδιάστηκαν για να δουλεύουν εκεί που οι υπόλοιπες εγκαταλείπουν. Από τους αμμόλοφους του Ντακάρ μέχρι τα πιο απόκρημνα μονοπάτια των βουνών, αυτές [...]
  • tileoptiki-ekpobi-ach-ellada-s-agapo-me-ton-michali-kontiza
    Ελληνικές ιστορίες

    Engine Power & Motor Festival: Μια συνεργασία ετών με τη σφραγίδα της διαφημιστικής εταιρείας Magic Lamp

    Engine Power & Motor Festival: Μια συνεργασία ετών με τη σφραγίδα της διαφημιστικής εταιρείας Magic Lamp. Υπάρχουν συνεργασίες που ξεκινούν… και υπάρχουν συνεργασίες που χτίζονται στον χρόνο και εξελίσσονται μαζί με το ίδιο το όραμα. [...]
  • tileoptiki-ekpobi-ach-ellada-s-agapo-me-ton-michali-kontiza
    Lifestyle

    Συνεχίζονται τα γυρίσματα της τηλεοπτικής εκπομπής «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπάω» σε όλη την Ελλάδα και της Magic Lamp

    Συνεχίζονται τα γυρίσματα της τηλεοπτικής εκπομπής «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπάω» σε όλη την Ελλάδα. Η τηλεοπτική εκπομπή Αχ Ελλάδα σ’ αγαπάω με τον Μιχάλη Κοντιζά συνεχίζει δυναμικά τα γυρίσματά της, ταξιδεύοντας σε διαφορετικές περιοχές της [...]
  • ta-5-pio-emvlimatika-machitika-aeroskafi
    Πολεμικά

    Τα 5 Πιο Εμβληματικά Μαχητικά Αεροσκάφη

    Τα 5 Πιο Εμβληματικά Μαχητικά Αεροσκάφη : Η αεροναυπηγική είναι η κορωνίδα της μηχανοκίνητης εξέλιξης. Εκεί που η ταχύτητα μετριέται σε Mach και η μηχανική πιέζεται στα απόλυτα όριά της. Αυτά τα 5 αεροσκάφη δεν [...]
  • oi-5-pio-emvlimatikes-motosykletes-stin-istoria
    2 Τροχοί - Moto

    Οι 5 Πιο Εμβληματικές Μοτοσυκλέτες στην Ιστορία

    Υπάρχουν μοτοσυκλέτες που όρισαν ολόκληρες κουλτούρες. Από την αμερικανική ελευθερία των αυτοκινητοδρόμων μέχρι την ιαπωνική τελειότητα στις πίστες, αυτές οι 5 μηχανές είναι τα απόλυτα σύμβολα του δίκυκλου κόσμου. Οι 5 Πιο Εμβληματικές Μοτοσυκλέτες στην [...]
  • 4 τροχοί - Auto

    Τα 5 Πιο Κορυφαία Ιταλικά Supercars

    Η δεκαετία του ’80 ήταν η εποχή που οι κανόνες σταμάτησαν να ισχύουν. Οι σχεδιαστές άφησαν στην άκρη τις καμπύλες και υιοθέτησαν τις γωνίες, τις τεράστιες αεροτομές και τους κινητήρες που «ούρλιαζαν». Αυτά τα 5 [...]
  • ta-5-pio-emvlimatika-gallika-aftokinita
    4 τροχοί - Auto

    Τα 5 Πιο Εμβληματικά Γαλλικά Αυτοκίνητα

    Οι Γάλλοι κατασκευαστές δεν φοβήθηκαν ποτέ να πειραματιστούν. Από την ανάρτηση που «σιδερώνει» τον δρόμο μέχρι τα σχήματα που έμοιαζαν με διαστημόπλοια, αυτά τα 5 μοντέλα άλλαξαν την πορεία της αυτοκίνησης παγκοσμίως. Τα 5 Πιο [...]
  • 5-pio-epikindynous-dromous-ston-planiti
    4 τροχοί - Auto

    5 Πιο Επικίνδυνους Δρόμους στον Πλανήτη

    Υπάρχουν διαδρομές όπου ένα μικρό λάθος στο τιμόνι δεν σημαίνει απλώς μια γρατζουνιά, αλλά μια πτώση στο κενό. Από τα βουνά των Ιμαλαΐων μέχρι τους γκρεμούς των Άνδεων, αυτοί οι δρόμοι δεν συγχωρούν κανέναν. 5 [...]
  • 5-emvlimatika-aftokinita-thrylon-tis-mousikis
    4 τροχοί - Auto

    5 Εμβληματικά Αυτοκίνητα Θρύλων της Μουσικής

    Όταν ένας rockstar αγοράζει ένα αυτοκίνητο, σπάνια επιλέγει κάτι συνηθισμένο. Από την ψυχεδέλεια των Beatles μέχρι την υπερβολή του Elvis, αυτά τα 5 οχήματα ταυτίστηκαν με τους ιδιοκτήτες τους όσο και οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους.5 [...]

Motor Festival ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

MOTOR-FESTIVAL-ΔΕΘ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ