«Μίνι Ηνίοχος» στον Άραξο: Ελληνικά και Βελγικά πολεμικά σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών

Δώδεκα αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 MLU της Βελγικής Αεροπορίας. Επιχειρησιακή απαίτηση; Δέκα αεροσκάφη σε κάθε κύμα. Και σε εννέα ημέρες έχουν βάλει στόχο, μαζί με τα Ελληνικά φτερά, να «γράψουν» 180 εξόδους. Οι Βέλγοι πιλότοι προσγειώνονται τα επόμενα 24ωρα στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου με τα εκσυγχρονισμένα F-16 που διαθέτει ο αεροπορικός τους στόλος. Επιστρέφουν ύστερα από οκτώ χρόνια. Τότε είχαν έρθει για συνεκπαίδευση ξανά δυο εβδομάδων και παρέμειναν για μήνες.

Ο λόγος η κρίση που είχε ξεσπάσει στη Λιβύη. Γραμμή από μαχητικά της 335 και 336 Μοίρας στην Αεροπορική Βάση του Αράξου, έτοιμα για εκπαιδευτική πτήση. Μια τέτοια εικόνα “ενισχυμένη” με τα Βελγικά F-16 θα είναι μια καθημερινή εικόνα από την ερχόμενη Δευτέρα. Πηγή εικόνας: Hellas Journal Μια ακόμη αεροπορική συνεκπαίδευση με ιδιαίτερο νόημα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διότι όπως εξηγούσαν ανώτατα χείλη, «όταν θέλεις εσύ σαν Πολεμική Αεροπορία να συνεκπαιδευτείς με κάποιον, εφόσον έχεις τη δυνατότητα, διαλέγεις. Αν διαλέξεις τον μέτριο, θα νομίζεις πως είσαι δυνατός, όταν όμως διαλέξεις τον καλύτερο, έχεις να μάθεις, άρα οι Βέλγοι είπαν, πάμε να εκπαιδευτούμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία».
Ο διάδρομος απογειώσεων του Αράξου, ίσως να πάρει για τουλάχιστον εννέα ημέρες κάτι από την αίγλη του «Ηνιόχου» που φιλοξενείται κάθε χρόνο στην γειτονική αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Βέβαια δεν θα είναι πολλές οι αεροπορικές δυνάμεις από διαφορετικές χώρες, αλλά το πρόγραμμα ήδη δείχνει πολύ βαρύ σε διμερές επίπεδο. Air to Air με τους καλύτερους της αναχαίτισης Η σχεδίαση έχει γίνει από τους «Best Warrior» του TLP της 335 & 336 Μοίρας. Οι Βέλγοι φτάνουν από την 349 Μοίρα, με έδρα το Klein Broguel και την 350 από την Florans. Πρώτη εβδομάδα οι σύμμαχοι ζήτησαν να εντρυφήσουν στα «μυστικά» της air to air μάχης. Για τα Ελληνικά γεράκια, αυτό δεν είναι μόνο ένα σχολείο, είναι η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν στο Αιγαίο. Ως ασπίδες του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου, έχουν αυτοσκοπό να παίρνουν την «ώρα έξι» του Τούρκου εναέριου εισβολέα, να τον καταδιώκουν, αναγκάζοντάς τον σε άτακτη υποχώρηση. Ιπτάμενος και F-16 Block 52 Adv της 335 Μοίρας κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης για νυχτερινή πτήση με την χρήση NVGs στην πρόσφατη άσκηση στο ισραήλ “Blue Flag”.

Τα ποσοστά των αερομαχιών, γνωστά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, άρα οι φίλιες αεροπορίες γνωρίζουν πως οι Έλληνες στην εναέρια μάχη ξεχωρίζουν και ζητούν να πετάξουν με τους «τιμωρούς του Αιγαίου». Αυτό άλλωστε έχει γίνει παραδεκτό από σχεδόν όλους τους πιλότους στο απαιτητικό Νατοϊκό σχολείο της Ισπανίας, το TLP, όπου σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια, η πρωτιά έχει Ελληνικά χρώματα. Πιλότοι της 336 Μοίρας καθώς κατευθύνονται προς τα αεροσκάφη τους για νυχτερινή πτήση.
Στην 336 Μοίρα “Όλυμπος” θα φιλοξενηθεί η Βελγική αποστολή. Πηγή: Hellas Journal Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη εβδομάδα θα ξεκινήσει με πτήσεις εξοικείωσης, σε πολλά σημεία της ενδοχώρας αλλά και του Αιγαίου. Την ίδια όμως μέρα το πρόγραμμα μετατρέπεται σε full air to air μάχες. Πρώτα ένας εναντίον ενός και κλιμακωτά η συνεκπαίδευση θα περάσει σε δυο εναντίον ενός, μετά δυο εναντίον δυο, κ.ο.κ. Τα «COMAO» θα πάνε παντού Ελληνικά F-16 Block 52 Adv & τα Βελγικά «MLU», αναμένεται να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη κάθε γωνιά του εναέριου χώρου. Άλλωστε είναι ένας εκ των βασικών λόγων που οι Βέλγοι είχαν ως κύρια επιλογή την Ελλάδα.
Επιδιώκουν να εκπαιδευτούν με τους καλύτερους και σ’ ένα μεγάλο αεροπορικό πεδίο, μακριά από τους περιορισμούς του δικού τους FIR. Εκτός από την air to air μάχη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κρούσεις, βομβαρδισμούς, κατάδειξη στόχου από το έδαφος, στρατηγικά πλήγματα. Τα πάντα σχεδιασμένα κυρίως στο Αιγαίο έως και το πιο ανατολικό άκρο της Ελληνικής επικράτειας.
Ήδη Βέλγοι μηχανικοί έφτασαν στον Άραξο και μέσα τις επόμενες ημέρες θ’ αρχίσουν οι προσγειώσεις των Βελγικών F-16. Ιπτάμενος της 335 Μοίρας λίγα λεπτά πριν την απογείωση ενώ περιμένει στην γραμμή αναμονής για τον τελευταίο έλεγχο από τους μηχανικούς. Πηγή: Hellas Journal Την ίδια στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι επιτελείς του Αράξου για αποχαιρετίσουν ένα εκ των «F-16 M» το οποίο θα επιστρέψει- απ’ ότι όλα δείχνουν με καθυστέρηση- ως «Viper» κι αυτό συμπίπτει με τις ημέρες φιλοξενίας των Βέλγων. Ο χώρος φιλοξενίας των Βέλγων είναι στην 336 Μοίρα «Όλυμπος».
Όμως η εκπαίδευση από Ελληνικής πλευράς είναι κοινή για τις δυο μοίρες με τα πιο σύγχρονα F-16 της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι τα μαχητικά του Αράξου δεν θα σταματήσουν να πετούν, το ίδιο και οι πιλότοι από τις δυο μοίρες που έχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαδώσουν και πάλι επί του πεδίου το μαχητικό πνεύμα που διακατέχει το σύνολο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πηγή: hellasjournal.com