Ελληνική Μηχανοκίνηση: Λάμψη, πάθος αλλά και σκιές που κρατούν τον χώρο πίσω

elliniki-michanokinisi-lampsi-pathos-alla-kai-skies-pou-kratoun-ton-choro-piso

Ελληνική Μηχανοκίνηση: Ο ελληνικός μηχανοκίνητος αθλητισμός ζει μια περίοδο μεγάλων δυνατοτήτων, με το Ράλλυ Ακρόπολις να επιστρέφει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη, νέα ταλέντα να αναδύονται και events όπως το Motor Festival να γεμίζουν στάδια. Κι όμως, πίσω από τη λάμψη και την αδρεναλίνη, υπάρχουν και σκοτεινές πτυχές που απειλούν να κρατήσουν τον χώρο καθηλωμένο σε λογικές του χθες.

Οι κλίκες και η έλλειψη ενότητας

Η μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού motorsport δεν είναι οι πίστες που λείπουν ή τα περιορισμένα budgets. Είναι οι κλίκες. Ομάδες και παρέες που λειτουργούν με αποκλεισμούς, μικροπολιτικές και προσωπικές στρατηγικές, αντί για συνεργασία και κοινό όραμα. Αποτέλεσμα; Ενώ η Ελλάδα έχει ταλέντο, κοινό και παράδοση, δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ενιαία, δυνατή εικόνα στο εξωτερικό. Οι οδηγοί και οι ομάδες που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπέρα βρίσκουν συχνά τείχη, αντί για στήριξη.

Αθέμιτος ανταγωνισμός: όταν τα φρένα δεν είναι μόνο στην πίστα. Υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό: από στημένες επιτροπές, περίεργες αποφάσεις σε πρωταθλήματα, μέχρι «κρυφά μαχαιρώματα» που γίνονται για να μην λάμψουν οι νέοι. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα τοξικό περιβάλλον που αποθαρρύνει νέους οδηγούς και χορηγούς.

Σε μια χώρα που παλεύει να κρατήσει το Ακρόπολις στο WRC και να προσελκύσει διεθνή events, τέτοιες πρακτικές δείχνουν πόσο αναχρονιστικά σκέφτονται ακόμα κάποιοι.

Αθέμιτος ανταγωνισμός: όταν τα φρένα δεν είναι μόνο στην πίστα

Υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό: από στημένες επιτροπές, περίεργες αποφάσεις σε πρωταθλήματα, μέχρι «κρυφά μαχαιρώματα» που γίνονται για να μην λάμψουν οι νέοι. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα τοξικό περιβάλλον που αποθαρρύνει νέους οδηγούς και χορηγούς. Σε μια χώρα που παλεύει να κρατήσει το Ακρόπολις στο WRC και να προσελκύσει διεθνή events, τέτοιες πρακτικές δείχνουν πόσο αναχρονιστικά σκέφτονται ακόμα κάποιοι.

Η εξωστρέφεια που δεν έρχεται στον Ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό

Ενώ σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ο μηχανοκίνητος αθλητισμός γίνεται πόλος τουρισμού και πολιτισμού, στην Ελλάδα συχνά βλέπουμε μια νοοτροπία «στεγανών». Μικρότητες, προσωπικά συμφέροντα και παρωχημένες νοοτροπίες κρατούν τον χώρο κλειστό, αντί να τον ανοίξουν σε νέα κοινά και συνεργασίες. Και το πιο τραγικό; Δεν μιλάμε για έλλειψη ικανοτήτων ή υποδομών μόνο, μιλάμε για αυτοϋπονόμευση. Για ανθρώπους που, αντί να βοηθήσουν τον χώρο να απογειωθεί, επιλέγουν να τον κρατήσουν καθηλωμένο για να διατηρήσουν λίγη μικρή εξουσία.

elliniki-michanokinisi-lampsi-pathos-alla-kai-skies-pou-kratoun-ton-choro-pisoelliniki-michanokinisi-lampsi-pathos-alla-kai-skies-pou-kratoun-ton-choro-piso

Το Motor Festival: ο φάρος της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα

Κι όμως, μέσα σε αυτό το τοπίο, υπάρχει ένας φάρος που φωτίζει διαφορετικά τον δρόμο: το Motor Festival. Μια διοργάνωση που δεν κοιτάει ταμπέλες, δεν στηρίζεται σε κλίκες, δεν αναζητά «ισχυρούς» και «ανίσχυρους» για να χτίσει το αφήγημά της. Αντίθετα, επιλέγει να σταθεί κόντρα σε όλους και σε όλα, με μοναδικό στόχο να ενώσει, να αναδείξει και να προαγάγει τον χώρο. Με μια δυναμική πορεία σε διεθνή ύδατα, το Motor Festival έχει καταφέρει κάτι που έμοιαζε αδιανόητο: να προσελκύσει χιλιάδες νέο κοινό, ανθρώπους που μέχρι χθες δεν είχαν καμία σχέση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο του επίτευγμα – ανοίγει τις πόρτες σε νέες γενιές, σε φρέσκες ιδέες και σε μια εξωστρέφεια που δεν υπήρχε ποτέ.

«Αδιανόητο και όμως αληθινό»

Σε μια εποχή που η τεχνολογία, η επικοινωνία και η διεθνής προβολή μπορούν να απογειώσουν την ελληνική μηχανοκίνηση, το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι τα λεφτά ή οι πίστες. Είναι οι άνθρωποι. Αδιανόητο και όμως αληθινό: το μεγαλύτερο φρένο είναι η μικρότητα, η εσωστρέφεια και οι προσωπικές κόντρες που θυμίζουν άλλες εποχές.

Η Ελληνική Μηχανοκίνηση και το στοίχημα για το αύριο

Αν ο χώρος θέλει να πάει μπροστά, χρειάζεται ενότητα, εξωστρέφεια και νέο αίμα. Να φύγουμε από τις κλίκες, να στηριχτούν οι νέοι οδηγοί και να δοθεί η απαραίτητη προβολή που θα φέρει επενδύσεις και διεθνή αναγνώριση.
Και ίσως το παράδειγμα του Motor Festival να είναι η πιο δυνατή απόδειξη ότι υπάρχει άλλος δρόμος: ένας δρόμος ενότητας, πάθους και εξέλιξης.

Αλλιώς, θα μείνουμε να τρέχουμε σε χωμάτινες διαδρομές όχι μόνο στις ειδικές του Ακρόπολις, αλλά και στο ίδιο το μέλλον μας.

«Στο Engine Power ο κινητήρας της επικαιρότητας δεν σβήνει ποτέ, μείνετε στην τροχιά μας για κάθε στροφή, προσπέραση και έκρηξη αδρεναλίνης στον κόσμο της μηχανοκίνησης!»

Στην πίστα της ενημέρωσης: Μιχάλης Κοντιζάς

  • 3h-anavasi-pshathas-panellhnio-protathlima-anavaseon-engine-power
    4 τροχοί - Auto

    Ανάβαση Ψάθας 2024

    Ανάβαση Ψάθας 2024 Ανάβαση Ψάθας 2024: Στις 27 και 28 Απριλίου ο δεύτερος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων Ιστορικών Αυτοκινήτων Ανάβαση Ψάθας 2024: Η Ανάβαση Ψάθας εντάχθηκε για πρώτη φορά στο καλεντάρι του [...]
  • ralli-ntakar-vasilis-mpourdos-engine-power
    2 Τροχοί - Moto

    Ντακάρ 2025 ποιοί ξεχώρισαν και η ελληνική συμμετοχή

    Ντακάρ 2025 ποιοί ξεχώρισαν και η ελληνική συμμετοχή Το Ράλι Ντακάρ 2025 ήταν μια επική περιπέτεια! Διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία, καλύπτοντας 8.500 χιλιόμετρα μέσα από ακραία εδάφη: αμμόλοφους, ορεινές διαδρομές και βραχώδες έδαφος. Με 14 [...]
  • 4 τροχοί - Auto

    Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς…!!!

    Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς…!!! Εκλογές   διεξήχθησαν σήμερα Τετάρτη 26/5/21 στην Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ)  για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η εκλογική διαδικασία διενεργήθηκε [...]
  • 4 τροχοί - Auto

    Stars of Colours | Φανοποιειο – Βαφείο Μεταμόρφωση

    Stars of Colours | Φανοποιειο – Βαφείο Μεταμόρφωση Το εξειδικευμένο φανοποιείο βαφείο Stars Of Colours διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα ικανά να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε ζημιά αλλά και φούρνο τελευταίας γενιάς ώστε να επιτύχουν άριστο αποτέλεσμα. Το έμπειρο [...]
  • horwin ek 1 ds,engine pow
    2 Τροχοί - Moto

    Horwin EK 1 DS by Wheelnwater

    HORWIN EK 1 DS To ηλεκτρικό μηχανάκι αυτό είναι το μικρό αδερφάκι του ΕΚ3, με ίδιο σχαρί με το ΕΚ3 αλλά με 45/65χλμ/ώρα τελική, ιδανικό για πόλεις, ποιοτικό και οικονομικό! Το σκούτερ αυτό βγαίνει με [...]
  • pos-leitourgei-i-tetrakinisi-kai-poies-einai-oi-diafores
    4 τροχοί - Auto

    Τετρακίνηση 4×4: Η μηχανική της περιπέτειας και το μυστικό της πρόσφυσης

    Τετρακίνηση 4×4: Η μηχανική της περιπέτειας και το μυστικό της πρόσφυσης. Το τετρακίνητο σύστημα είναι ίσως η πιο έξυπνη εφεύρεση που συνδυάζει φυσική, μηχανική και καθαρό ένστικτο. Από τα Jeep του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως [...]
  • 2 Τροχοί - Moto

    FIM World Touring Challenge – Στην Ελλάδα ο 4ος γύρος

    Ανακοινώθηκε από τη FIM το καλεντάρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τουρισμού. Η Ελλάδα έχει την τιμή να φιλοξενεί τον 4ο γύρο που είναι το γνωστό 36ωρο Οδοιπορικό Αντοχής της Ελληνικής Λέσχης Moto Guzzi. Πρόκειται για έναν θεσμό [...]
  • 2 Τροχοί - Moto

    Μελίσσα Κένεντι : «Με βλέπουν σαν μοτοσυκλετιστή, κι όχι σαν κορίτσι»

    Όταν η Melissa Kennedy έγινε η πρώτη γυναίκα μοτοσυκλετίστρια που κέρδισε τον ιρλανδικό αγώνα δρόμου στο Killalane το περασμένο Σαββατοκύριακο, μεταξύ αυτών που απολάμβαναν τη νίκη της, ήταν και δύο από τους κανονικούς αντιπάλους της [...]

Νυφικα φορεματα | miss vanity

nyfika-nyfika-foremata-nyfi-evvoia
Περί Mr Zero – Μιχάλης Κοντιζάς 2490 Άρθρα
Ο Μιχάλης Κοντιζάς, γνωστός ως MR ZERO, είναι δημιουργός και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής ENGINE POWER και διοργανωτής του Motor Festival. Στο enginepower.gr έχει τη συντακτική ευθύνη και ασχολείται με τη μηχανοκίνηση, τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τους ανθρώπους του χώρου. Μέσα από την εκπομπή παρουσιάζει αθλητές, επαγγελματίες και ιστορίες της μηχανοκίνησης. Για θέματα σύνταξης και διορθώσεις: info@enginepower.gr.