Ο εννιά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της FAI F3A, Christophe paysant-le roux

Όταν ο Γάλλος Christophe Paysant-Le Roux κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της FAI F3A για τον Ακροβατικό Αερομοντελισμό στην Ιταλία νωρίτερα φέτος, έγινε πρωταθλητής για ένατη φορά.

Είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα για τον πενηντάχρονο πιλότο, ο οποίος ασχολείται με τον αερομοντελισμό σχεδόν σ’ όλη του τη ζωή. Αλλά έχει την ίδια αξία όταν αυτό συμβαίνει για ένατη συνεχόμενη φορά;

Ο ίδιος δήλωσε πως το 1999 όταν πήρε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα, ήταν μια αξέχαστη στιγμή. Αλλά παρ’ όλα αυτά η καλύτερή του στιγμή ήταν το 2009 όταν ήρθε πρώτος και ο αδρφός του δεύτερος. Αυτή είναι η καλύτερη ανάμνηση που έχει από την καριέρατου ως αερομοντελιστής.

Ξεκίνησε να πιλοτάρει μοντέλα αεροπλάνων όταν ήταν 10 χρονών αλλά είχε ήδη αναμειχθεί στον αερομοντελισμό πολύ πριν. Ο πατέρας του έπαιρνε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς και τον ακολουθούσε παντού.

Η μεγάλη του αγάπη είναι να πιλοτάρει προφανώς και να μοντάρει αεροπλάνα. Κάθε μοντέλο είναι και διαφορετικό, μας λέει, έτσι κάθε φορά μαθαίνεις κάτι καινούργιο. Αλλά το ενδιαφέρον του το τράβηξαν τα ακροβατικά από την άποψη του ανταγωνισμού. Αυτόν τον καιρό προσσεγγίζει και τον σχεδιαστικό τομέα.

Συμβουλεύει τους αρχάριους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αερομοντελισμό να μη βιαστούν να δουν αποτελέσματα. Κάποια στιγμή οι κόποι τους θα ανταμειφθούν. Ο καλύτερος τρόπος για να πάνε μπροστά είναι να ακούν τις συμβουλές των κριτών, να ζητάνε τη γνώμη τους , να αξιοποιούν ότι τους δώσουν και να καινοτομούν.