Το Τατόι όταν η Ελλάδα είχε πίστα

to-tatoi-otan-i-ellada-eiche-pista

Το Τατόι όταν η Ελλάδα είχε πίστα: Αν ανοίξεις σήμερα το χάρτη της Αττικής και σταθείς πάνω από τη Δεκέλεια, βλέπεις έναν διάδρομο περίπου 1,8 χιλιομέτρων, ίσιο σαν χάρακα. Είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου. Για τους περισσότερους είναι μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας. Για όσους αγαπούν τους αγώνες, είναι κάτι άλλο: είναι το σημείο όπου χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής ταχύτητας, το μέρος που έμαθε μια χώρα τι σημαίνει «πίστα» όταν ακόμα δεν είχε πίστα.

Η ιστορία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν το Ράλλυ Ακρόπολις ανεβαίνει επίπεδο και αναζητά έναν τόπο για να δείξει στους θεατές το καθαρό πρόσωπο της ταχύτητας. Το 1956, τη χρονιά που το Ακρόπολις μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αποφασίζεται να προστεθεί μια δοκιμασία ταχύτητας στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. Από εκείνη τη στιγμή, για σχεδόν είκοσι χρόνια, το Τατόι γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού μας ράλλυ και της αγωνιστικής κουλτούρας της χώρας. Οι τελευταίες δοκιμές του αγώνα, οι κατατακτήριες, ακόμη και ημιώριοι αγώνες ταχύτητας στήνονται επάνω στον διάδρομο και στους βοηθητικούς δρόμους του αεροδρομίου, φτιάχνοντας μια παράδοση που ακόμη μυρίζει βενζίνη.

Εκεί ξεδιπλώνονται εικόνες που μοιάζουν σήμερα με παλιό σινεμά. Η διετία 1968–69 γράφει το δικό της έπος, όταν Ford και Porsche μοιράζονται τις νίκες στο Ακρόπολις, με τον Roger Clark και τον Pauli Toivonen να κονταροχτυπιούνται μέχρι την τελευταία ανάσα. Στο αεροδρόμιο, μπροστά σε χιλιάδες θεατές, οι τροχοί απογειώνονται πάνω από τις ενώσεις του διαδρόμου και οι φωτογραφίες μένουν να θυμίζουν γιατί το Τατόι έγινε θρύλος.

to-tatoi-otan-i-ellada-eiche-pista

Το Τατόι όμως δεν ήταν μόνο ράλλυ. Ήταν και τo μεγάλο μας σιρκουί. Εκεί καθιερώνονται οι τρίωροι αγώνες που οι παλιοί αποκαλούσαν «Γκραν Πρι των Ελλήνων», εκεί πρωταγωνιστούν αυτοκίνητα και ονόματα που έγραψαν ιστορία: ο Γιώργος Μοσχούς, ο Τάσος «Σιρόκο» Λιβιεράτος, ο «Ιαβέρης», ο Μάκης Σαλιάρης, ο Παύλος Μαδεντζής. Στις καταγραφές της εποχής βλέπεις νίκες να απλώνονται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, με BMW 2002 ti, Alfa Romeo GTA/GTAm, Alpine A110, Chevron και Ford Escort RS να παίρνουν την καρό σημαία. Είναι η περίοδος που η Ελλάδα, ακόμη χωρίς σύγχρονο αυτοκινητοδρόμιο, έστησε πάνω σε στρατιωτικό διάδρομο μια ολόκληρη κουλτούρα αγώνων.

Για να καταλάβεις το βάθος αυτής της παράδοσης, αρκεί να δεις λίγα δευτερόλεπτα από τα επίκαιρα της εποχής. Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο έχει διασώσει πλάνα από σιρκουί του 1961 και του 1970. Είναι εικόνες με κράνη ανοιχτά, θεατές πάνω στις αχυρόμπαλες, μοτοσυκλέτες και τουρισμού αυτοκίνητα να στρίβουν σε έναν χώρο που μυρίζει ακόμη σήμερα πεύκο και καύσιμο αεροπορίας. Η Ελλάδα ανακαλύπτει τη γοητεία του οργανωμένου αγώνα μέσα σε μια εποχή όπου όλα χτίζονται με μεράκι και πείσμα.

Η σχέση του Τατοΐου με το Ακρόπολις έχει δικές της κορυφές. Το 1971 ο Ove Andersson, νικητής του 19ου Ακρόπολις, σημειώνει τον ταχύτερο γύρο στο αεροδρόμιο, ενώ την ίδια χρονιά ο Jean‑Pierre Nicolas παίρνει την πρωτιά στην ειδική του διαδρόμου. Το 1975 η Δεκέλεια χρησιμοποιείται ως κατατακτήρια για να καθοριστεί η σειρά εκκίνησης και να βάλει λίγη τηλεοπτική λογική σε έναν μαραθώνιο σκόνης. Η παρουσία ονομάτων όπως Waldegård, Röhrl, Lampinen δείχνει πόσο ψηλά στεκόταν ο ελληνικός αγώνας και πόσο το Τατόι πρόσφερε σκηνικό που οι ομάδες σέβονταν.

to-tatoi-otan-i-ellada-eiche-pista

Κάθε μύθος έχει και τη δύσκολη σελίδα του. Μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Γιάννη «Μαύρου» Μεϊμαρίδη στη Ρόδο το 1971, τα σιρκουί πόλης στην Ελλάδα παγώνουν και το βάρος πέφτει ακόμη περισσότερο στο Τατόι. Η φθορά του οδοστρώματος και η έλλειψη σύγχρονων προδιαγραφών ασφαλείας τα επόμενα χρόνια δυσκολεύουν τη συνέχεια, μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι μεγάλες διοργανώσεις αραιώνουν, αφήνοντας όμως πίσω τους ένα αλφαβητάρι οδηγών και αυτοκινήτων που μεγάλωσαν εκεί. Το αρχείο των 4Τροχών περιγράφει γλαφυρά αυτή τη μετάβαση, εξηγώντας πώς το «3ωρο Τατόι» έγινε ο τελευταίος μεγάλος σταθμός μιας ολόκληρης γενιάς.

Η μνήμη δεν σβήνει εύκολα και το απέδειξαν οι αναβιώσεις. Το 2012 η ΦΙΛΠΑ στήνει το «1ο Τατόι Circuit», μια γιορτή ιστορικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που επαναφέρει στο διάδρομο του αεροδρομίου εκείνη την παλιά ατμόσφαιρα. Διακόσια και πλέον οχήματα δίνουν το παρών, όχι για να σπάσουν ρεκόρ, αλλά για να θυμίσουν τι σήμαινε η λέξη «Τατόι» στις παλιές αφίσες. Την επόμενη χρονιά το γεγονός επαναλαμβάνεται με μεγάλη συμμετοχή και η «Καθημερινή» καταγράφει το κλίμα μιας ζωντανής ιστορικής αναδρομής.

Το Τατόι όταν η Ελλάδα είχε πίστα : Το 2017 το ημερολόγιο γράφει ξανά επίσημους αγώνες. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η Start Line διοργανώνει αγώνα ταχύτητας στο Τατόι και οι θεατές επιστρέφουν στο γνώριμο σκηνικό με σύγχρονα αυτοκίνητα, ενιαία, φόρμουλες και ιστορικά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται, τα ονόματα των νικητών γράφονται πάλι δίπλα στη λέξη «Τατόι» και για μια μέρα η σκόνη σηκώνεται όπως παλιά. Η δημόσια συζήτηση, εκείνο το φθινόπωρο, φτάνει μέχρι και σε σχέδια για μόνιμη αναβίωση πιο μεγάλων διοργανώσεων, με πολλούς να ονειρεύονται ξανά πίστα στην Αττική.

Αν θέλεις να δεις γιατί όλα αυτά έχουν σημασία, αρκεί να σκεφτείς τι πρόσφερε αυτός ο χώρος. Το Τατόι ήταν «σχολείο». Έδινε σε οδηγούς και μηχανικούς την ευκαιρία να δουλέψουν ρυθμό, να μετρήσουν φθορές, να βρουν γραμμές. Σε μια εποχή χωρίς κάμερες δράσης, χωρίς τηλεμετρία, χωρίς προσομοιωτές, ο διάδρομος της Δεκέλειας γινόταν εργαστήριο. Το επιβεβαιώνουν οι παλιές καταγραφές και τα ονόματα που μεγάλωσαν εκεί, από τον Μοσχό και τον «Σιρόκο» μέχρι τον «Ιαβέρη» και τον Σαλιάρη.

 to-tatoi-otan-i-ellada-eiche-pista

Η συζήτηση για το μέλλον είναι δύσκολη, αλλά αναγκαία. Η ασφάλεια του 2025 δεν έχει σχέση με το 1975. Όποια αναβίωση κι αν ονειρεύεται κανείς, προϋποθέτει μελέτες, προδιαγραφές, θωρακισμένα στηθαία, ζώνες διαφυγής και σύγχρονη οργάνωση. Όμως η αξία του Τατοΐου δεν είναι μόνο αγωνιστική. Είναι πολιτιστική κληρονομιά. Είναι η συλλογική μνήμη ενός τόπου που έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους για να δουν δέκα δευτερόλεπτα δράσης. Είναι ο τρόπος που μια κοινωνία έμαθε να στέκεται γύρω από το μηχανικό θέαμα με σεβασμό και πάθος. Και, ναι, είναι ένας μοναδικός διάδρομος που, ακόμη και σήμερα, δείχνει γιατί η Ελλάδα αγάπησε τους αγώνες.

Στο τέλος της ημέρας, το Τατόι δεν είναι απλώς ένα κομμάτι ασφάλτου. Είναι το σημείο όπου η ελληνική ταχύτητα βρήκε σπίτι όταν δεν υπήρχαν σπίτια. Είναι οι αφίσες που κιτρινίζουν στα γκαράζ, οι φωτογραφίες που βγήκαν με φιλμ, οι ιστορίες που λέγονται στις καφετέριες των παλιών. Αν κάποτε αποφασίσουμε να του δώσουμε ξανά ρόλο, θα το κάνουμε όχι από νοσταλγία, αλλά για να τιμήσουμε αυτό που έστησαν εκείνοι που έτρεξαν πριν από εμάς. Για να πούμε στα παιδιά μας ότι η ταχύτητα στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τυχαία· ήταν φτιαγμένη με ανταλλακτικά, ιδρώτα και ένα διάδρομο που έβλεπε προς τον ουρανό.

author avatar
MR ZERO
Μιχάλης Κοντιζάς: Ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε τίποτα από τον κόσμο της μηχανοκίνησης αλλά κατάφερε να τον ενώσει στη μεγαλύτερη γιορτή της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα στο Motor Festival και να δημιουργήσει την μοναδική τηλεοπτική εκπομπή το Engine Power που προβάλει καθημερινά αθλητές, καθημερινούς ήρωες και πρωταγωνιστές πανελλαδικά. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να νιώθει τίποτα, να νιώθει μηδέν, μπροστά στο μεγαλείο του χώρου και την αστείρευτη αγάπη του κόσμου για την μηχανοκίνηση. Σας παρουσιάζουμε τον Mr Zero... Μιχαήλ Κοντιζά!
  • 2 Τροχοί - Moto

    Προκήρυξη MiniGP Cup 2019 (πρόγραμμα -κατηγορίες)

    Προκήρυξη MiniGP Cup 2019 Μετά την συμπλήρωση και της εξαετίας, ο αθλητικός σύλλογος «ΑΡΗΣ» ανακοινώνει την 6η έκδοση του αναπτυξιακού θεσμού που ίδρυσε και καθιέρωσε, του MiniGP Cup 2019. Για το MiniGP Cup 2019 θα [...]
  • engine power,μιχαλης κοντιζας
    Τηλεοπτική εκπομπή

    Βροχή δώρων στο Engine Power!!!

    Βροχή δώρων στο Engine Power!!! Την επομένη εβδομάδα θα γίνει η κλήρωση και θα ξεκινήσουμε να μοιράζουμε δεκάδες δώρα. Κάνε LIKE και κάνε κοινοποίηση την εκπομπή στον τοίχο σου. Αυτόματα μπαίνεις στην κλήρωση για τον [...]
  • 4 τροχοί - Auto

    Το 2020 ο μονομάχος των Jeep

    Το  Jeep Gladiator δεν θα είναι μια έκδοση σαν όλες τις άλλες αλλά μόνο για αυτούς που ζητούν την απόλυτη περιπέτεια και το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο για απόδραση στην φύση. Μια εκδόση ξεχωριστή, η Mopar [...]
  • 4 τροχοί - Auto

    Τετρακίνητο το νέο Toyota Yaris GR;

    Φωτιές άναψε η Toyota μέσω μίας δημοσίευσης στο Twitter εξάπτοντας τη φαντασία των φίλων του αυτοκινήτου. Βλέπετε, η ιαπωνική εταιρία γνωστοποίησε ότι στο περιθώριο του Ράλλυ Αυστραλίας, και συγκεκριμένα στην ειδική Wedding Bells (Power Stage του αγώνα), [...]
  • jeep sahara wrangler 4x4 hybrid-vazeos-oia-santorini
    4 τροχοί - Auto

    Jeep Sahara Wrangler by Vazeos Oia Santorini

    Jeep Sahara Wrangler by Vazeos Oia Santorini Το Jeep® Wrangler μπαίνει στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης με τη νέα τεχνολογία 4xe Plug-in Hybrid. Η εταιρία Vazeos Limousine Tours ιδρύθηκε το 1998 με έδρα το γραφικό νησί [...]
  • 4 τροχοί - Auto

    Start-up μετατρέπει αντίκες σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Μια μετατροπή φιλική προς το περιβάλλον, αλλά εχθρική προς το… πορτοφόλι.… MR ZERO Μιχάλης Κοντιζάς: Ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε τίποτα από τον κόσμο της μηχανοκίνησης αλλά κατάφερε να τον ενώσει στη μεγαλύτερη γιορτή της [...]
  • 2 Τροχοί - Moto

    O Ερρίκος Βουτσίνος και η Ειρήνη Ξαγοραρης στο 18th Motor Festival 19-20 September Olympic Stadium

    O Ερρίκος Βουτσίνος και η Ειρήνη Ξαγοραρης στο 18th Motor Festival 19-20 September Olympic Stadium | Only Love Από την Σύρο με αγάπη ένα δίδυμο πολύ διαφορετικό, ένα δίδυμο που λατρεύει το μηχανοκίνητο αθλητισμό και [...]
  • Formula-1-Cadillac-Checo-Bottas-Keanu-Reeves
    4 τροχοί - Auto

    Formula 1 Cadillac, Checo, Bottas και… Keanu Reeves: Η πιο απρόσμενη τριπλέτα που μπαίνει στη F1!

    Formula 1 Cadillac, Checo, Bottas, Keanu Reeves: Τι κοινό έχουν ένας Μεξικανός «λαϊκός ήρωας», ένας Φινλανδός ψυχρός εκτελεστής της πίστας και ο John Wick; Η απάντηση δόθηκε με τον πιο χολιγουντιανό τρόπο: η Cadillac μπαίνει [...]
  • 4 τροχοί - Auto

    Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 και το Hellenic Time Trial Challenge 2019 θα επιστρέψουν για τον 3ο γύρο τους στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων, το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου. Οι Αγώνες Ταχύτητας διανύουν αναμφίβολα [...]
  • ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ,ENGINE POWER
    Τηλεοπτική εκπομπή

    Τρέιλερ τηλεοπτικής εκπομπής 2/12/21

    Τρέιλερ τηλεοπτικής εκπομπής 2/12/21 Το 108ο τηλεοπτικό επεισόδιο αυτή την Πέμπτη στις 21:00 το βράδυ στο κανάλι Εψιλόν τα έχει όλα Rally Sprint & Enduro με διάθεση στα κόκκινα!!! ΔΕΣ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΕΔΩ:https://fb.watch/9CX46JX1Bd/ [...]

Motor Festival ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

MOTOR-FESTIVAL-ΔΕΘ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περί MR ZERO 1382 Άρθρα
Εμπιστοσύνη : Για περισσότερα από 13 χρόνια βρισκόμαστε στην κορυφή της διαφήμισης, της προώθησης και της επικοινωνίας, αποτελώντας σημείο αναφοράς στον χώρο. Με περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις που έχουν εμπιστευθεί τις υπηρεσίες μας, αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε απλά μια εταιρεία. Συνεργάτης : Είμαστε ο στρατηγικός συνεργάτης που κάθε επαγγελματίας χρειάζεται για να φτάσει στους στόχους του. Με αξιοπιστία, πάθος και διάθεση να προσφέρουμε τα μέγιστα, δημιουργούμε καταχωρίσεις και καμπάνιες που ξεχωρίζουν και αποδίδουν.Καινοτομία : Η καινοτομία στον τρόπο που διαφημίζουμε και η προσήλωσή μας στα αποτελέσματα, μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Προσφέρουμε εγγυημένα, μετρήσιμα και αποτελεσματικά αποτελέσματα, γιατί πιστεύουμε πως η επιτυχία των συνεργατών μας είναι και δική μας επιτυχία.https://magiclamp.gr/poioi-eimaste/