Το SLS Megarocket της NASA έτοιμο για τις νέες αποστολές των ΗΠΑ στο φεγγάρι

Στη NASA έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά ετοιμάζοντας τους νέους πυραύλους και τα διαστημόπλοια για την Artemis 1, την επόμενη αποστολή του προγράμματος του οργανισμού για το φεγγάρι, με στόχο την προσελήνωση. Το νέο  Space Launch System (SLS) είναι ο ισχυρός πυραύλος που αναμένεται να φέρει αστροναύτες στο φεγγάρι και μπορεί επίσης να στείλει ρομποτικά διαστημόπλοια σε μακρινούς προορισμούς στο ηλιακό σύστημα, όπως το φεγγάρι του Δία, Europa. Οι τεχνικοί στο εργαστήριο συνδύασαν μέρη όπως το διαστημικό σκάφος του πληρώματος Orion, το σύστημα Launch Abort και διάφορους προσαρμογείς. Κάποιο υλικό από τις εγκαταστάσεις του Κένεντι, διαστημικού κέντρου στη Φλώριδα, όπως μια δεξαμενή υγρού οξυγόνου που θα βοηθήσει στην καύση ενός από τα στάδια της SLS. Άλλα κομμάτια χρησιμοποιούνται, όπως μια δοκιμαστική πυροδότηση των κινητήρων RS-25 που θα ενισχύσουν το στάδιο πυρήνα του SLS από το έδαφος.

“Ο ισχυρός πυραύλος του Space Launch System της NASA και το διαστημικό σκάφος Orion της NASA προχωρούν στην πρόοδο”, ανέφερε η υπηρεσία σε μια περιγραφή του βίντεο στο YouTube. “Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, οι πυραύλοι και τα διαστημικά σκάφη έχουν μετακινηθεί από το σχεδιασμό και την κατασκευή σε δοκιμή και συναρμολόγηση και ολοκλήρωση. Ορισμένα από τα υλικά έχουν παραδοθεί ακόμη και στην πλατφόρμα εκτόξευσης στο Κένεντι Space Center της NASA.

Η Artemis 1 προγραμματίζεται να λάβει χώρα στα μέσα του 2020, χρησιμοποιώντας το σύστημα Space Launch για να ενισχύσει το διαστημικό σκάφος Orion στο διάστημα. Χωρίς πλήρωμα, ο Ωρίωνας θα κάνει τοχιά γύρω από το φεγγάρι και θα αναπτύξει αρκετούς μικρούς δορυφόρους πριν επανέλθει στην ατμόσφαιρα της γης. Η πρώτη αποστολή του πληρώματος αναμένεται όχι νωρίτερα από το 2022, ενώ η πρώτη προσγείωση σε φεγγάρι έχει προγραμματιστεί για το 2024.